Witamy w internetowym sklepie ze słodyczami.
Odkryj na nowo Magię Słodkości
Infolinia517-723-039
Twój koszyk ze słodkościami
Koszyk jest pusty
Słodka ciekawostka
Nr 16

Najbardziej znaną belgijską specjalnością są praliny owoce morza wykonane z białej i ciemnej czekolady, najczęściej z nugatowym nadzieniem.

Zobacz inne ciekawostki

Nasze słodkie ciekawostki

Ciekawość to pierwszy stopień do piekła?! W naszym przypadku to raczej pierwszy stopień do słodkiego nieba :) Zapraszamy do lektury...

Słodka ciekawostka Nr 1

Pierwsze ziarna kakaowca zostały przywiezione z Ameryki Południowej do Europy w XVI w. Wcześniej smak kakao, a tym samym czekolady, nie był znany Europejczykom.

Słodka ciekawostka Nr 2

Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli okazję posmakować kakao, byli Hiszpanie – konkwistadorzy, pod dowództwem Hernana Corteza, którzy przypłynęli statkami do Ameryki Południowej w XVI w.

Słodka ciekawostka Nr 3

U Azteków ziarna kakaowca były używane jako waluta: duży pomidor – 1 ziarno kakaowca; jajko, dojrzałe awokado – 3 ziarna kakaowca; czas spędzony z aztecką dziewczyną – 10 ziaren kakaowca; mały królik – 30 ziaren kakaowca; niewolnik – 100 ziaren kakaowca.

Słodka ciekawostka Nr 4

Czekolada mleczna znajduje najwięcej zwolenników w Europie Środkowej i Północnej. Na południu występuje większe zamiłowanie do czekolad ciemnych.

Słodka ciekawostka Nr 5

Czekolada zawiera wiele wartościowych i dostarczających energię składników odżywczych m.in.: białka, węglowodany, wapń, magnez, fosfor, żelazo, a także witaminy: A, B1, B2, C, D, E. Dlatego jest cennym elementem pożywienia m.in. dla astronautów i żołnierzy.

Słodka ciekawostka Nr 6

Ziarno kakaowe zawiera dużą ilość tzw. przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, powodujące starzenie się komórek skóry oraz wywołujące takie choroby, jak miażdżyca czy rak.

Słodka ciekawostka Nr 7

Do początku XIX w. kakao było bardzo drogie i osiągalne tylko dla zamożniejszej części społeczeństwa. Często było dostępne tylko w aptekach jako środek o charakterze leczniczym i wzmacniającym. Rozwój przemysłu przyczynił się jednak do jego rozpowszechnienia.

Słodka ciekawostka Nr 8

Najdelikatniejszym smakiem charakteryzuje się ziarno kakaowca o nazwie Criollo (hiszp.: szlachetny), którego uprawa to niecały 1% światowych zbiorów. Rośnie ono w Wenezueli oraz Kolumbii.

Słodka ciekawostka Nr 9

Do produkcji pralin, czekoladowych figurek czy wypieków wykorzystuje się tzw. kuwerturę. Jest to masa czekoladowa o wyższej zawartości masła kakaowego.

Słodka ciekawostka Nr 10

Wyrób cukierniczy z migdałów, orzechów i skarmelizowanego cukru to KROKANT.

Nasze słodkie ciekawostki

Ciekawość to pierwszy stopień do piekła?! W naszym przypadku to raczej pierwszy stopień do słodkiego nieba :) Zapraszamy do lektury...

Słodka ciekawostka Nr 11

Konszowanie przeprowadza się w celu zemulgowania składników masy kakaowej oraz odparowania nadmiaru wody. Konszowanie prowadzi się w temperaturze od 55 do 90 °C (rzadziej: do 105 °C) przez 2 lub 3 doby.

Słodka ciekawostka Nr 12

Marcepan wyrabiany jest z migdałów, olejku migdałowego, cukru oraz wody.

Słodka ciekawostka Nr 13

Nibsy kakaowe, zwane inaczej śrutem kakaowym, to nic innego, jak pozbawione łupin i rozdrobnione ziarno kakaowca.

Słodka ciekawostka Nr 14

Nugatem nazywamy produkt otrzymywany z masy nugatowej, w skład której wchodzą łuskane orzechy lub migdały, pochodne kakao, maksymalnie 2% wody oraz maksymalnie 50% cukru.

Słodka ciekawostka Nr 15

Biała czekolada wytwarzana jest z masła kakaowego, które stanowi minimum 20% jej zawartości oraz mleka lub produktów mlecznych, które stanowią co najmniej 14%.

Słodka ciekawostka Nr 16

Najbardziej znaną belgijską specjalnością są praliny owoce morza wykonane z białej i ciemnej czekolady, najczęściej z nugatowym nadzieniem.

Słodka ciekawostka Nr 17

Plamisty, biały nalot na czekoladzie nie świadczy o tym, że jest ona nieświeża lub przeterminowana. Pojawia się, gdy przechowywana jest w nieodpowiednich warunkach, jak nadmierne ciepło lub zimno. Nalot to cienka warstwa wytrącających się kryształków tłuszczu.

Słodka ciekawostka Nr 18

W czasach Azteków zdarzali się oszuści podrabiający ziarna kakaowca. Niektóre ziarna podrabiano przy pomocy pestek awokado, często również puste łupiny napełniano ziemią.

Copyright © 2012-2017 by GaleriaSlodyczy.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone